Mediji i kultura društva

utorak, 18.07.2006.

Opća kultura

Upis na studij Mediji i kultura društva privodi se kraju. Proveden je razredbeni ispit, intervju, objavljeni su rezultati. Od 81 pristupnika 45 ih je prešlo bodovni prag od 140 bodova, što se (gle slučajnosti!?) podudara s brojem slobodnih mjesta na studiju.

Na prijemnom ispitu najbolji pristupnik "zaradio" je 174 boda. Ne znamo što bi na to rekla kolegica Tina Barbarić, prošlogodišnja najbolja na upisnoj listi sa 210 bodova. Radi li se o zaista teškom prijemnom testu (iako se prema informacijama iz izvora bliskih sastavljačima pitanja ne čini tako) ili je riječ o pukom podbačaju uzrokovanim nervozom i dekoncentracijom. Nije na nama da sudimo. Na kraju, vidjet ćemo kakav će uspijeh postići novoupisana generacija. Prve dvije generacije postavile su vrlo visok standard i sigurni smo da će novopečeni brucoši odgovoriti ovom izazovu na pravi, mikudovski način.

Upis pristupnika koji su stekli uvijete studiranja na studiju Mediji i kultura društva održat će se u četvrtak 20. srpnja i to prema rasporedu: od 8 do 9 - redovni studenti na teret MZOŠ, od 9 do 11 - redovni studenti uz djelomičnu potporu i od 11 do 12 redovni studenti strani državljani.

I jedna preporuka. Brucoši će vjerojatno od pročelnika studija Mediji i kultura društva dr.Kiperaša dobiti svojevrsno "pismo namjere" o tome koliko im je slaba opća kultura, koji su "biseri" bili najčešći na pismenom, te da tijekom ljeta "ojačaju" po tom pitanju kako bi lakše riješavali zadaće koje će pred njih stavljati profesori I. godine. Stoga se i uredništvo mikud.blog.hr-a pridružuje toj inicijativi pa sve brucoše, ali i studente druge i treće godine, poziva da posjete web-stranicu na kojoj mogu ojačati svoje znanje opće kulture, i to kroz tri jakosne razine. Potrebno je samo registrirati se i vaše "širenje općekulturnih horizonata" može početi. Na web-stranici postoji i TOP-lista, tako da će se moći utvrditi koji Mikudovac/Mikudovka najbolje barata znanjem iz opće kulture.

Uredništvo ovom prilikom čestita budućim kolegicama i kolegama na upisu našeg studija i veseli se skorašnjoj suradnji.

18.07.2006. u 10:34 • 8 KomentaraPrint#

četvrtak, 13.07.2006.

Težak prijemni ispit na Mikud-u

Kako se moglo i očekivati, pismeni prijemni ispit na studiju Mediji i kultura društva bio je prilično težak. Iz izvora bliskih pristupnicima, a i od samih pristupnika doznajemo da je "opća kultura" i ove godine za mnoge bila preteška.

Uz standardna pitanja tipa: Tko je predsjednik Vlade RH i koliko mu traje mandat?", bilo je i pitanja koja su zahtijevala određeno predznanje, kao što je:"Tko je predsjednik Irana?". Bojim se da i mnogi studenti Mikud-a ne bi znali da je to Ahmedinedžad, ali dobro...

Naravno, i esej je bio u sličnom stilu, pa su tako pristupnici trebali pisati o prednostima i nedostacima Europske Unije, temi o kojoj rado ne pišu i "okorijeliji" studenti(osim Vicka Dragojevića, naravno).

Onima koji se ne proslave na pismenom uvijek ostaje interview, kratak razgovor sa glavešinama studija. Ako ostave dobar dojam(iako ne znam što bi to bilo), možda nadoknade bodove i "upadnu" u upisnu kvotu.

I jedna bitna informacija. Iz tajništva Sveučilišta u Dubrovniku doznajemo da je na našem sveučilištu donesena odluka da se djeca poginulih branitelja upisuju u posebnoj kvoti, kako se ne bi uskratilo ostale studente. Time se izbjegava gužva i nered koji je nastao na Sveučilištu u Zagrebu, gdje se pojavio veliki broj prijavljenih s posebnim statusom. Ugroženi upisnici imaju i svoj blog jednakismo, na kojem možete pratiti kako se situacija odvija te im dati potporu u njihovim traženjima, tj. obrani svojih prava.

13.07.2006. u 08:59 • 9 KomentaraPrint#

petak, 07.07.2006.

Velik interes za studij Medija

Još je nekoliko sati ostalo do isteka roka predaje dokumentacije za prijavu upisa na studiju Mediji i kultura društva. Prema informacijama naše dopisnice sa Sveučilišta Chiquite do danas u 10.30 predana je čak 71 prijava za 45 mjesta na studiju Medija.

Ove godine smanjen je broj mjesta s prošlogodišnjih 60 na 45. Kao redoviti studenti na teret Ministarstva Znanosti upisat će se 15 brucoša, na osobni trošak 25 brucoša, dok je 5 mjesta predviđeno za upis stranih državljana. Status izvanrednih studenata nije predviđen.

Prijemni ispit biti će održan u ponedjeljak 10. srpnja, intervju 11., 12. i 13., rezultati prijamnog ispita bit će objavljeni u petak 14. srpnja, a upis brucoša održat će se u četvrtak 20. srpnja.

Uredništvo mikud.blog.hr-a svim prijavljenima želi sve najbolje na upisima!

07.07.2006. u 10:53 • 8 KomentaraPrint#

četvrtak, 06.07.2006.

Top stipendija za Mikudovku!

Image Hosted by ImageShack.us

Studentica „Medija i kulture društva“ Beti Mihajlović uvrštena je među trideset hrvatskih „top studenata“ kojima pripadaju najviše stipendije u državi od po 4 tisuće kuna mjesečno tijekom 10 mjeseci iduće akademske godine. Osnovni kriterij po kojemu se biraju najbolji studenti za najviše stipendije su odlične ocjene, redovito polaganje ispita i izvannastavne aktivnosti.

Svečanom proglašenju odabranih studenata za najviše stipendije, održanom 4. srpnja u zagrebačkom hotelu Westin, nazočili su i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader, ministar kulture Božo Biškupić, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te rektori i prorektori sa sveučilišta u Hrvatskoj. Svečanost je održana u sklopu akcije tjednika Nacional i partnera, INE, Podravke, INGRE, Diners Cluba Adriatic, Vipneta i Hrvatske radiotelevizije.

Uredništvo mikud.blog.hr-a čestita nagrađenoj kolegici!

06.07.2006. u 15:15 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 05.07.2006.

Nagrađene Mikudovke

U sklopu promocije diplomiranih studenata 26. lipnja je u velikom amfiteatru dubrovačkog Sveučilišta održana dodjela Rektorove nagrade za najbolji uspijeh u akademskoj 2005./2006. godini.

Među 12 nagrađenih su čak četiri Mikudovke: Dalia Herceg i Beti Mihajlović s II. godine te Tina Barbarić i Romana Dubravčić s I. godine.

Nagrade, koje uključuju knjigu, priznanicu i novčani dobitak, našim izvrsnim studenticama uručio je rektor prof. dr. sc. Mateo Milković.

Čestitamo nagrađenim kolegicama!

05.07.2006. u 08:33 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 04.07.2006.

Mikud - Next generation

Ovih dana, točnije od 3. do 7. srpnja, u Referadu se primaju prijave za upis studija Mediji i kulktura društva. Prijemni ispit (pismeni) provest će se 10. srpnja u 9 sati, a intervju 11., 12. i 13. srpnja od 8 sati.

Rezultati prijamnog ispita bit će objavljeni 14. srpnja 2006. od 13 sati (oglasna ploča i web-stranica Sveučilišta).

Upis brucoša održat će se 20. srpnja i to po rasporedu od 8 do 9 sati redovni na teret MZOŠ, od 9 do 11 sati djelomična potpora, od 11 do 12 strani državljani.

Ni ove godine nema kvote za izvanredne studente, a zanimljivost ovih upisa jest tzv. pristupni test za sve jezike koji će se održati 12. i 13. srpnja. Budući je odluka da se svi jezici od akademske godine 2006./2007. uče od srednjeg stupnja (nema više početnika?!), pretpostavlja se da je namjera testa da se odmah procijeni stupanj znanja studenata kako se ne bi dogodilo da početnici uče jezike sa nastavljačima.
Još je zanimljiviji podatak da će oni koji ne prođu taj test morati platiti dodatnu nastavu.

Pretpostavka je da će ove godine Mikud upisati 50-ak novih studenata, čime bi se održali kriteriji Bolonjske deklaracije, prije svega po pitanju kriterija izvrsnosti, aktivnije uloge i profesora i studenata, te kvalitetnije nastave.

Svim budućim kolegama unaprijed čestitamo na mudrom odabiru i upisu Mikuda!

04.07.2006. u 12:55 • 5 KomentaraPrint#

Mikudovci na blog.hr-u!

Drage kolegice i kolege!

Predstavljamo Vam blog studenata Medija i kulture društva. Namjera je da ovaj blog postane mrežno okupljalište studenata Mikud-a, ali i svih naših prijatelja.
Image Hosted by ImageShack.us

Dosadašnje studiranje na smijeru Mediji i kultura društva ukazalo je na potrebu osnivanja zbornog mjesta svih studenata smijera, gdje se mogu dobiti informacije o faksu, predavanjima, profesorima, pravima i obvezama studenata, ali i o svemu drugom što, više ili manje, ima veze sa smijerom Medija.

Na blogu ćete također moći doznati sve aktualnosti o Dubrovniku koje se tiču nas studenata, ali i korisne informacije koje mogu biti od posebne vrijednosti studentima koji nisu iz Dubrovnika, npr. cijena stanovanja, pokaza za prijevoz, razni popusti za studente i sl..

Moramo naglasiti da je u studiranju Medija ključna međusobna suradnja studenata kako bi se uspiješnije prebrodili razni problemi na koje nailazimo tijekom studiranja.

Stoga od Vas očekujemo da svojim komentarima i prijedlozima doprinesete uspijehu ovog našeg malog projekta, koji možda jednog dana preraste u nešto veće.

Nadamo se da će blog poslužiti svrsi na korist svih nas.

Uredništvo

04.07.2006. u 07:44 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Blog studenata Medija i kulture društva

Image Hosted by ImageShack.us





Free Web Counter

Free Web

Uredništvo mikud.blog.hr-a poziva sve kolegice i kolege studente Mikud-a da se pridruže u izradi ovog bloga. Šaljite svoje prijedloge, ali i skraćene skripte, pitanja za ispite, seminarske radove, projekte godine, prezentacije... Buduće generacije Mikudovaca bit će Vam beskrajno zahvalni!

Svoje konstruktivne prijedloge možete nam poslati na e-mail mikud@net.hr

Zanimljivi linkovi

Web-izdanja
Vjesnik
Slobodna Dalmacija
Večernji list
Jutarnji list
24 sata
Nacional
Globus
Feral Tribune
Dubrovački vjesnik

Portali
Blog.hr
Iskon
Index.hr
Monitor
Dubrovnik Portal
T-portal
VIP Portal
Sportnet

Forumi
Forum.hr
Dubrovački forum

Ostalo
Wikipedia - web-enciklopedija
U.M.O. Bolnica
Hrvatskih 500 linkova